GRİP NEDİR?

Grip virüs (özellikle influenza) kaynaklı bir solunum yolu enfeksiyon  hastalığıdır.

DOMUZ GRİBİ NEDİR?

H1N1 tipi influenza A virüsü ile bulaşan viral bir hastalıktır. H1N1 tipi influenza A virüsü domuzlar arasında görülen grip virüsüne çok benzediği için “domuz gribi denmiştir.” H1N1 virüsü insan, domuz ve kuş virüslerinin karışımıdır.

GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR?

Titreme, yüksek ateş (38 derece ve üzeri), halsizlik, bitkinlik, yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ve boğaz ağrısı, kuru e öksürük, burun akıntısı, hapşırma, gözlerde yaşarma ve kanlanma, nadiren karın ağrısı, bulantı-kusma, ishal şeklinde görülebilir.

GRİBİN BULAŞMA YOLLARI

Virüs çok kolay ve hızlı bulaşır. Virüsü taşıyan hasta kişiler solunum yolu salgılarıyla (öksürük, hapşırık v.b) hastalığı bulaştırır. Ayrıca hasta kişilerin solunum salgılarının bulaştığı eşyalarla ve kalabalık ortamlar hastalığın yayılmasını kolaylaştırır (Okullar yurtlar, toplu taşıma araçları v.b).

Düzensiz yaşam, soğuk hava şartları, alkol alımı ve sigara hastalığa yakalanma riskini artırır.

GRİBE YAKALANAN KİŞİNİN BULAŞTIRICILIK SÜRESİ

Gribe yakalanan kişiler belirtiler bulaşmasından bir gün öncesi ve 3-5 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır. Çocuklarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde bu süre 2-3 hafta sürebilir.

GRİP VİRÜSÜ ÇEVREDE NE KADAR SÜRE YAŞAR?

Ortam sıcaklığında ve nem miktarına göre değişir. Sert yüzeylerde 24-48 saat, havada 24 saat, yumuşak yüzeylerde (mendil, kağıt bez v.b) 8-12 saat yaşar.

EV VE EŞYALARIN TEMİZLİĞİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Hastaların kullandığı eşyalar (çarşaf, havlu, tabak, bardak gibi) başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu eşyalar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalıdır. Temas varsa eller su ve sabunla mutlaka yıkanmalıdır. Ayrıca virüsün yayılmasını önlemek için yüzeylerin günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterli olacaktır.

GRİP HASTALIĞININ SEYRİ

Kişi virüsle karşılaştıktan 1-3 gün sonra hastalık gelişir. Ateş genelde 3 gün içinde normale döner. Solunum sistemi bulguları 3-4 gün daha devam eder. Öksürük ve kırgınlık genellikle 1-2 hafta sürülebilir.

GRİP HASTALIĞININ AĞIR SEYRETTİĞİ KİŞİLER

Çocuklar, yaşlılar, gebeler, şeker hastaları, kalp hastaları, astım hastaları, kronik akciğer hastaları (bronşit v.b), bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kanser v.b hastalar.)

GRİPTE KORKULAN KOMPLİKASYON (İKİNCİL HASTALIKLAR NELERDİR?)

Sinüzit, kulak iltihabı, bademcik iltihabı, bronşit, zatüre, kas iltihabı, kalp kası iltihabı, beyin ve sinir iltihabı, tükürük bezi iltihabı.

REYE SENDROMU: Ensefalopati ve karaciğer yetmezliği ile seyir eden bir hastalıktır. Aspirin kullanımıyla ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle grip hastalığında ASPİRİN kullanılmamalıdır.

GRİP TEDAVİSİ

İstirahat edilmeli, bol sıvı alınmalı, ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılmalıdır.

Özellikle çocuklarda ateş düşürücü olarak ASPİRİN kullanılmamalıdır.

Grip için antibiyotik kullanılmaz, faydasızdır.

Ağır olgularda antigribal ilaçlar: Oseltamivir, zanamivir gibi ilaçlar kullanılmalıdır.

GRİPTEN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Düzenli yaşam, uyku ve dengeli beslenme, alkol ve sigara kullanmamak, varsa diğer hastalıklar tedavi edilmelidir.

Korunmak amacıyla aşı olmak.

AŞI: Her yılın Eylül-Kasım ayları arasında yapılmalıdır. Aşı yapıldıktan 1-2 ay sonra koruma başlar.

GRİP AŞISI KİMLERE MUTLAKA YAPILMALIDIR

65 yaş üzeri kişilere, şeker hastalarına, kalp hastalarına, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere, huzurevi-bakımevi v.b ortamlarda yaşayanlar, kalabalık gruplarla teması olanlar, sağlık personeli olanlara yapılmalıdır.

KİMLER AŞI OLMAMALIDIR?

Yumurta alerjisi olanlar, 6 aydan küçük bebekler, 38 derece ateşi olanlar.

GRİP AŞISI KORUYUCU OLUR MU?

Aşının koruyuculuk oranı %70-90

AŞININ YAN ETKİLERİ

Ateş, baş ağrısı, kas veya eklem ağrısı görülebilir. Aşı yapılan yerde 1-2  gün sertlik-kızarıklık ve ağrı olabilir. Bu yan etkiler 1-2 günde düzelir.

HASTALIĞIN BULAŞMASI NASIL ÖNLENİR?

Öksürüp aksırırken ağız ve burun damlacıkları çevreye sıçramayacak şekilde kapatılmalıdır. Tek kullanımlık kağıt mendil kullanılmalı ve çöpe atılmalı. Ağız ve burun akıntılarının bulaştığı eller yıkanmalı, kullanılmış kağıt havlular çöp kutusuna atılmalı. Ağız ve burun akıntılarının bulaştığı yüzeyler temizlenmeli bulunduğumuz ortamı sık sık havalandırmalıyız. Kapalı ve hasta kişilerin bulunduğu ortamlardan uzak durmalıyız. Salgınlar sırasında mümkün olduğunca tokalaşmaktan, öpüşerek ve sarılarak selamlaşmaktan kaçınılmalı. Zorunlu olmayan seyahatler ertelenmeli. Zorunlu seyahatlerde koruma önlemlerine dikkat edilmeli.

Herkese mutlu ve sağlıklı günler dileğiyle

ABC OKULLARI SAĞLIK BİRİMİ